Algemeen

Uit Wiki 4funbabbelchat
Ga naar: navigatie, zoeken

Wat is IRC.

IRC (Mirc & Internet webchat) is een programma dat je in staat stelt om te gelijkertijd met meerdere personen over de hele wereld te praten. Elke gebruiker is herkenbaar aan de nickname. Het praten kan plaats vinden tussen twee personen onderling.


Uitleg over enkele begrippen.

Nicknames

Door middel van nicknames worden op IRC de verschillende gebruikers van elkaar onderscheiden. Hierdoor is het dus niet mogelijk dat er meerdere gebruikers tegelijkertijd dezelfde nickname gebruiken. Dit zal in alle gevallen leiden tot een KILL van beide gebruikers. Als er een kill optreedt kun je het beste met het nick-commando van nickname veranderen, aangezien je 60 seconden lang niet je oude nick mag gebruiken.

N.B. Je kunt GEEN enkel recht ontlenen aan het gebruik van een nickname. (Wie het eerst komt wie het eerst maalt). Het is daarom zaak om liefst een zo orgineel mogelijke nickname te kiezen, zodat de kans dat iemand anders die nickname ook wil gebruiken zo klein mogelijk is.

Heb je eenmaal een goede nickname dan kun je die op twee manieren vastleggen. Of je legt hem vast door middel van de environment variabele IRCNICK, of door middel van een regel met /nick <your_nick> in je .Mirc.


Kanaal

Een kanaal is een plek waar een aantal mensen, vaak vanwege een gezamelijke reden bij elkaar zijn. (Op #BabbelChat bijvoorbeeld vanwege het nederlands taalgebruik). Als je ergens de naam van een kanaal moet intikken moet dit worden vooraf gegaan door een "#".

Let wel niet alle gebruikers van een kanaal zijn werkelijke personen. Er zijn ook zogenaamde robots (programma's die op IRC kunnen blijven als de gebruiker uitlogt). Deze robots vaak herkenbaar aan een nickname met daarin "Serv" of "Bot". Robots worden meestal gebruikt om een kanaal open te houden als de normale gebruikers van een kanaal allemaal weg zijn.


Kick

Als je je misdraagt op een kanaal kan dat leiden tot een kick van een channel operator. Een kick houdt in dat je van een kanaal wordt afgegooid. Je hebt wel nog de kans op terug te komen op een kanaal.


Ban

Als je je nogal ernstig hebt misdragen kan dat leiden tot een ban. Dit houdt in dat als je gekickt wordt je niet meer terug kan keren naar het kanaal.


Hoe werkt IRC.

Op IRC worden alle commandos begonnen met een "/". Alles wat hiermee niet begint wordt verondersteld een bericht te zijn voor het huidige kanaal. Hiermee kun je dus gewoon iets zeggen. Als je antwoord wil geven op een vraag van iemand of iets terug wil zeggen dan is het gebruikelijk om dan te beginnen met de nickname van de andere gevolgd door een ":" en dan het bericht. Dit is echter alleen nog als er op een kanaal een flink aantal gebruikers zit. In het andere geval weet iedereen wel voor zichzelf of hij aangesproken wordt.

Als je in begin nog niet naar een kanaal bent gegaan zullen alle berichten die je tikt nergens aankomen.


Basis commandos.

Onthoud hierbij dat zoals al gezegd alle commandos beginnen met een "/" en dat het niet uitmaakt of je ze met hoofd- of kleine letters typt. Het grootste gedeelte van hetgeen hieronder besproken wordt kun je ook op IRC bekijken door /help <commando>.


NICK <nieuwe_nick> Hiermee kun je nickname veranderen. Hiermee wordt je bekend gemaakt op IRC. (Iedereen waarmee je praat zal deze naam zien). De nickname kan maximaal 9 karakters lang zijn. Klick hier voor een uitgebreide over nickname.

QUIT
Hiermee kunnen je het IRC programma stoppen. Andere commandos die hetzelfde resultaat hebben zijn /BYE, /SIGNOFF en /EXIT. Door het tikken van een zin achter een van deze commandos kun je ook nog een afscheidsgroet maken. Bijvoorbeeld: /quit tot morgen!!

HELP <onderwerp>
Als je meer informatie wil over een bepaald commando.

WHOIS <nick>
Wil je meer informatie over een bepaalde nickname dan kun je dit commando gebruiken. Hiermee krijg je ondermeer het loginadres van die nickname te zien krijgen. (Hiermee kun je je ervan overtuigen dat die gebruiker ook werkelijk diegene is die je denkt.

AWAY <away-bericht>
Met behulp van dit commando kun je andere gebruikers duidelijk maken dat je wat anders aan het doen bent. (Wat dat is kun je duidelijk maken met het "away-bericht")

MSG <nick> <bericht>
Als je iemand een prive bericht wilt sturen, dan is dit het aangewezen commando. Een bericht gestuurd met het /MSG commando wordt namelijk alleen naar de opgegeven nickname gestuurd.

QUERY <nick>
Als met iemand een prive gesprek wilt houden dan kun je dit commando gebruiken zodat je niet de hele tijd /msg nickname hoeft in te tikken. Alles wat niet met een "/" begint wordt verondersteld een bericht te zijn aan de opgegeven nickname. Een query wordt beeindigd door /QUERY in te tikken (dus zonder een nickname).

JOIN <kanaal>
Hiermee kun je naar een nieuw kanaal gaan of van kanaal wisselen. Als het kanaal nog niet bestaat dan zal dat worden gecreerd en wordt jij chan-op.

LEAVE <kanaal>
Gebruik dit commando als je een kanaal weer wilt verlaten.

WHO <filter>
Als je wilt weten wie er allemaal op een kanaal zit doe dan /WHO *


De "machts-verhoudingen" op IRC.

Er zijn op IRC ruw gezegd 3 verschillende users.

IRC-operators
Deze mensen runnen een IRC-server. (Dat is een programma dat er voor zorgt dat jij kunt IRC'en). Deze irc-operators kunnen ervoor zorgen dat mensen die misbruik maken van IRC ervan verwijderd worden. Om irc-op te worden moet je of een server draaien of je moet van iemand die dat doet het speciale oper passwoord krijgen.
IRC-operators zijn herkenbaar aan het * achter hun nickname.

Kanaal-operators
Ook wel chan-op's of op's genoemd hebben de mogelijkheid om irritante personen van een kanaal te verwijderen (kick) en te weren (ban). Chan-op kun je krijgen van een andere chan-op of als je als eerste op een kanaal komt. Een chan-op is te herkennen aan een @ achter zijn nickname als je WHO doet. Click hier voor een uitleg over Irritant gedrag.


Gewone gebruikers
Deze mensen hebben geen speciale voorrechten... :-)


Etiquette op IRC

irritantEen aantal dingen worden over het algemeen niet gewaarderd op IRC. (Als jij daar wel zin in hebt ga dan a.u.b. naar een kanaal waar je alleen op een kanaal zit)

  • Constant piepen (beepen) op een kanaal.
  • Flooden van een kanaal. (Het kort op elkaar veel regels tekst dumpen)
  • Het vaak en kort na elkaar veranderen van je nick.
  • Het steeds opzettelijk joinen en leaven van een kanaal.
  • Alle acties die tot doel hebben een kanaal over te nemen.
  • Het steeds vragen om channel operator status.
  • Constant vloeken.

N.B. Dit zijn zeker niet de enige oorzaken / redenen waarom je van een kanaal verwijderd kan worden. (Gewoon slechte zin van de andere persoon is vaak de oorzaak).