De overlijdensverzekering is een vorm van nabestaandenverzekering die niet overal op open oren kan rekenen. Sommigen zeggen “te duur”, anderen “na mij de zondvloed”. Feit is dat een begrafenis een zeer kosten intensieve gebeurtenis is. Van de kant van de vervangingsverzekeringen werden alle subsidies daarvoor in het jaar 2004 verlaagd. Wie zijn nabestaanden niet wil belasten met de kosten van hun eigen begrafenis en hun nalatenschap daadwerkelijk wil erven, kan er niet omheen dit beleid aan te pakken. Het kiezen voor de goedkoopste uitvaartverzekering is niet altijd de beste keuze, maar als je een goede berekening maakt kan het nog voordelig uitpakken.

Historisch overzicht van de overlijdensverzekering

De overlijdensverzekering is geen uitvinding van de marketingafdelingen van de verzekeringsbranche. Hun wortels gaan terug naar het Romeinse Rijk. In Nederland werden in de 18e en 19e eeuw door gilden, ambachtslieden en, in stedelijke gebieden, door armere inwoners zogenaamde doodsfondsen opgericht in de vorm van doodswinkels. Het waren solidariteitsverenigingen. In de loop van de 20e eeuw werden doodsfondsen opgericht als regionale zelfhulpverenigingen of in bedrijven.

Een overlijdensuitkeringsverzekering in tegenstelling tot een levensverzekering

Een tijdelijke levensverzekering wordt voor een bepaalde periode afgesloten. Het verzekerde bedrag wordt alleen uitbetaald als de verzekerde tijdens de verzekeringsperiode overlijdt. Als het overlijden niet plaatsvindt, vervallen de betaalde premies.

Het schenkingsbeleid wordt ook voor een bepaalde periode gevoerd en betaalt in ieder geval. Aan het einde van de overeengekomen looptijd worden echter de rentedragende premies met een overschot aan aandelen en het uiteindelijke overschot uitbetaald, op voorwaarde dat de verzekerde niet overlijdt tijdens de verzekeringsperiode. De verzekeringnemer kan een onderscheid maken tussen de begunstigde in geval van overleven en de begunstigde in geval van overlijden.

  • De overlijdensverzekering wordt in ieder geval ook uitbetaald, aangezien de persoon sterfelijk is. In tegenstelling tot de kapitaalverzekering staat de tijd echter niet vast. De overlijdensuitkering bestaat ook uit de betaalde premies en de rente die de verzekeraar ontvangt.

Sluit een overlijdensverzekering in een vroeg stadium af

De bijdrage aan de overlijdensverzekering is niet alleen gebaseerd op het bedrag van de verzekerde som, maar ook op de leeftijd waarop de verzekerde er recht op krijgt. Hoe lager de instapleeftijd, hoe lager de premie. Het is daarom raadzaam om deze vorm van nabestaandenverzekering in een vroeg stadium te overwegen.

  • De ingangsleeftijd voor de overlijdensverzekering varieert aanzienlijk. Sommige aanbieders bieden polissen aan vanaf de leeftijd van 18 jaar, terwijl de drempel voor andere verzekeraars 40 of 50 jaar is. Hetzelfde geldt voor de maximumleeftijd voor toetreding. Hier strekt het assortiment zich uit van 65 tot 80 jaar. In het geval van aanzienlijk oudere verzekerden vervalt de premie echter op een schaal die de vraag doet rijzen of een contract voor een 80-jarige verzekerde nog steeds zin heeft.
Waarom Is Het Zo Belangrijk Om De Juiste Polis Uit Te Kiezen Als Je Bezig Bent Met Een Begrafenis Verzorgen, Kijk In Dit Artikel Naar Belangrijke Zaken!